25 de gen. 2024

Cues de somnis: una activitat pel DENIP.

Aquesta setmana, els nois i noies de primer de la ESO van venir a la mediateca a realitzar una activitat relacionada amb el DENIP (Dia Escolar de la No Violència i la Pau). 


El DENIP és una jornada educativa no governamental fundada l’any 1964 per Llorenç Vidal - poeta, pedagog i pacifista mallorquí -, que se celebra cada 30 de gener, en l’aniversari de la mort de Mahatma Gandhi. En aquesta, escoles d’arreu del món es dediquen a promoure els valors de la pau, la tolerància, la solidaritat, la cura i l’amor.


Les mediatecàries de l’escola, la Rosi i la Mònica, vam proposar una dinàmica en la qual lxs alumnxs van haver d’interpretar les imatges d’un àlbum il·lustrat. El conte que vam triar s’anomena Cues de somnis i tracta el tema dels refugiats de guerra. Però això, ellxs no ho sabien, només veien imatges. Les il·lustracions passaven i ellxs contemplaven, en silenci, mentre escrivien en un full allò que els hi suggeria. Després, per grups, van escriure una història basada en el que havien observat i la van compartir amb la resta del grup.

La major part dels relats transmetien sensibilitat i una comprensió acurada de les imatges.



Finalment, la Mònica els hi va llegir la història “real”. Tot i que, en certa manera, totes les històries que es van inventar són ben reals.