29 de gen. 2021

#mediatecat : "LA TRENA"











COLOMBANI, Laetitia. La trena, Salamandra, 2018

Tres dones, nascudes en continents diferents, que comparteixen  idees i sentiments i anhelen la llibertat. La Smita a l’India lluitarà perquè la seva filla no segueixi els seus passos. La Giulia a Itàlia afronta l’adversitat amb valentia i la Sarah al Canadà que ho ha sacrificat tot per la seva carrera.

Com fils invisibles, els seus camins s'entrellacen i van format una trena que simbolitza la ferma voluntat de viure amb esperança i il·lusió.

Lectors:    ADULTS
Valoració: 5/5

22 de gen. 2021

99 invitacions a la lectura

Col·laborem amb l'Escola de LLibreria de la Universitat de Barcelona fent ressenyes de llibres  que pel seu contingut poden ser interessants sobre l'animació a la lectura, recursos per al professorat, bibliotequets, etc.

Us compartim la darrera que ha sortit publicada avui.

https://fima.ub.edu/edl/ca/99-invitacions-la-lectura

99 invitacions a la lectura: activitats i propostes per crear, compartir i gaudir amb els llibres. Grup de treball Passió per la Lectura. Barcelona: Associació de Mestres Rosa Sensat, 2019. 152 p. (Dossiers Rosa Sensat; 83). ISBN 978-84-120096-6-8. 16 €.

99 invitacions a la lectura és el resultat de la feina d’un grup de mestres, professors i bibliotecaris que, ara fa 22 anys, es va constituir en un grup de treball a l’Associació de Mestres Rosa Sensat. L’objectiu del grup ha estat sempre compartir propostes de lectures per a les biblioteques escolars i així promocionar la lectura, oferir novetats, orientar els alumnes, les famílies i els mestres, ajudar a desvetllar la curiositat pels llibres i impulsar el canvi educatiu.

Aquest llibre conté 25 fitxes amb propostes didàctiques adreçades a les diferents edats lectores. A educació infantil s’han triat històries senzilles amb escenes o situacions que es repeteixen seguint el mateix esquema, amb una proporció d’imatges superior al text, amb situacions quotidianes i on és freqüent la presència dels animals com a protagonistes.

A cicle inicial d’educació primària, on la lectoescriptura és important, el text és senzill, amb diàlegs i repeticions, però el missatge ja assoleix un cert grau de maduració. Hi trobem històries de l’entorn familiar, petits conflictes, contes tradicionals, poesies amb rimes senzilles, etc.

Al cicle mitjà, atenent el fet que ja són capaços de gaudir amb arguments més complicats, s’incorporen llibres de caire ideològic, libres de misteri o d’aventures on els protagonistes són nens de la seva edat.

Al cicle superior, els nois i les noies amplien la seva capacitat d’estima cap als altres i s’interessen per temes diversos, ciència-ficció, aventures misterioses i policíaques.

Les propostes de treball que acompanyen cada fitxa, orientades a l’adult que acompanya la lectura, volen acostar-s’hi des d‘un vessant divertit i creatiu, que faci pensar i cooperar, i s’agrupen segons diferents accions de treball: anàlisi de relats, lectura d’imatges, escriptura, dramatització, jocs o descoberta, entre altres opcions.

Aquest dossier és una molt bona eina de suport per a bibliotecaris i per a mestres, ja que ens trobem amb una tria molt acurada de grans professionals que vetllen perquè la lectura sigui una activitat plaent. Totes les activitats proposades ajudaran el lector a veure allò que s’amaga entre línies, i segur que facilitaran una relació profitosa entre l’infant i el llibre.

Rosi Dos Santos
Mediateca Escola Pia Nostra Senyora
Membre de @elgoigdellegir

21 de gen. 2021

#mediatecat: "En silencio"

 

OUIMET, David. En silencio. Minotauro, 2020.

L’àlbum il·lustrat de David Ouimet ens narra la història d’una nena sense nom en el deambular d’una vida solitària i silenciosa. Enmig d’un món distòpic i asfixiant, la protagonista es valdrà dels llibres, la creativitat i la imaginació per trobar el seu lloc. 

Un llibre amb poc text, però no li cal, atesa la capacitat suggeridora de les imatges, les metàfores visuals i els elements que denoten la solitud de qui és diferent davant la uniformitat de l'entorn. Una narració opressiva però amb un final esperançador i un cant a la lectura i a la creativitat per sentir-se lliure.

Edat recomanada: +13

Puntuació: 4/5



15 de gen. 2021

#mediatecat: "El meu Germà és diu Jessica"

Portada original i el nostre BookFace a Instagram

                                                                                                           

BOYNE, John. El meu germà es diu Jessica. Empúries, 2020.

La vida d'en Sam sempre ha estat tranquil·la. És una mica solitari, li costa fer amics i els seus pares, tan atrafegats en l'alta política britànica, sovint el fan sentir invisible. Per sort per a en Sam, el seu germà gran, en Jason, sempre hi és. En Sam adora en Jason: és amable, popular i el millor jugador de futbol que ha vist mai. Però una tarda en Jason reuneix la família per dir-los que fa temps que porta un secret a dins, un secret que els vol explicar. Els pares, en sentir-lo, no en volen saber res i en Sam, simplement, no ho entén. Perquè què has de pensar si el teu germà et diu que és una noia i que sempre s'ha sentit així? Que, de fet, no és el teu germà, sinó... la teva germana