14 de febr. 2014

Per què es celebra Sant Valentí?



Il·lustració d'Aaron Jasinski
del bloc Pinzellades al món

Aquest divendres és 14 de febrer i per tant molts països del món, principalment d'origen anglosaxó, celebren el dia dels enamorats o el dia de l'amor i l'amistat, coincidint amb el dia de Sant Valentí. Però qui era aquest tal Sant Valentí?

Segons explica la llegenda, Sant Valentí era un sacerdot que exercia a Roma durant el segle III. En aquell moment, governava Claudi II, qui va decidir prohibir la celebració de matrimonis entre joves, perquè creia que els solters sense família eren millors soldats, perquè no tenien tants lligams. El sacerdot Valentí no va estar gens d'acord amb la mesura i va començar a casar parelles d'amagat. 

Quan l'emperador va saber-ho, va ordenar la detenció del sacerdot Valentí. Llavors l'oficial Asterius, encarregat d'empresonar-lo, va voler ridiculitzar i posar a prova en Valentí i va desafiar-lo demanant-li que tornés la vista a la seva filla Julia, que va néixer cega i ell va acceptar i va eliminar-li la ceguesa en nom del Senyor. 

Aquest fet va revolucionar l'Asterius i tota la seva família, la qual va convertir-se al cristianisme, però tot i així va ser empresonat i executat el 14 de febrer de l'any 270. La Julia, agraïda pel que en Valentí havia fet  per ella va plantar un ametller de flors rosades al costat de la seva tomba. D'aquí que l'ametller sigui símbol d'amor i amistat de llarga durada. 

Del llibre Adolescents.cat, editorial Text Galera.
Gràcies  Adrià per explicar-me la història.